Guerrillamarketing inzetten als buitenreclame
Buitenreclame, je ziet het overal om je heen en in allerlei varianten. De bezorgfietsen die je in elke stad van de sokken sjezen, posters in abri’s, reclameblokken aan lantaarnpalen, sandwichborden langs de weg, lichtkranten in allerlei vormen en maten, gewrapte en bestickerde auto’s. Je vindt buitenreclame onder je voeten op matten of grondstickers op de vloer. En hoog boven je op reclamemasten langs de snelweg. Al deze vormen van reclame vallen onder de noemer ‘buitenreclame’.
Naast de gangbare vormen van reclame in de buitenruimte is er ook guerrillamarketing, de wat meer gedurfde en ondeugende variant op de gebruikelijke buitenreclame campagnes. Guerrilla marketing bestaat uit opvallende en meestal op maat gemaakte campagnes die vaak tijdelijk zijn en soms zelfs balanceren op het randje van wat wettelijk mag. Voor het inzetten van traditionele buiten reclame campagnes en out of home marketing kunt u uiteraard bij ons terecht. Onze passie en specialisatie ligt alleen wel meer bij het out of the box bedenken van spraakmakende guerrillamarketing campagnes toegespitst op een dienst, locatie, doelgroep of een evenement.
Guerrillamarketing kan als buitenreclame op veel manieren worden ingezet. Bijvoorbeeld ter promotie van een merk, product, event, film of muziekalbum. Maar ook als bewustwordingscampagne, PR stunt, merkactivatie en fieldmarketing.
Hoe is buitenreclame eigenlijk ontstaan?
In oude zwart-wit films en eveneens de wat oudere films in kleur, zie je mensen al roepend de krant verkopen. Loop je anno nu op een markt dan hoor je, vooral bij de agf-kramen en bij standwerkers, nog steeds de luide stem van de marktkoopman die z’n aanbiedingen laat horen. Dat is ook reclame en dat is zelfs de oudste vorm van reclame. Reclame is en was altijd een vorm van communicatie om mensen over te halen iets te doen of te kopen. Op oude gebouwen, zoals voormalige wasserijen, werden daarom ook reclame muurschilderingen aangebracht.
Het Franse bedrijf JCDecaux is groot in buitenreclame. Al ken je de naam misschien niet direct, hun reclamedragers ken je zeker. Oprichter JC Decaux lanceerde in 1964 in Lyon het glazen bushokje met reclame, de abri. Dit concept breidde zich al snel uit over heel Frankrijk, België en later niet-Franssprekende landen. Het duurde tot 1987 voordat Nederland het aandurfde, met Amsterdam als eerste stad.
Maar het bleef niet bij abri’s. Al snel ontwikkelde JCDecaux mupi’s, op zichzelf staande reclameborden met aan de ene kant een plattegrond van de stad en op de achterzijde een reclame-uiting. In de jaren daarna werden aanplakbiljetten vervangen door veel eenvoudiger te vernieuwen posters, in reclamezuilen kwamen roterende posters die in de afgelopen jaren weer vervangen zijn door digitale en soms zelfs interactieve schermen.
Alle reclame in de buitenruimte is dus buiten reclame. In de inleiding sommen we al wat mogelijkheden op. In de praktijk is er nog veel en veel meer. Zowel in formaat, reclamedrager als materiaal. Met een guerilla marketing campagne probeer je in korte tijd zoveel mogelijk aandacht te krijgen. Vaak is het een kortdurende of eenmalige PR stunt. Voor Primark hebben we eens in een nacht 2500 fietsen voorzien van zadelhoesjes met daarop de boodschap van de opening. Dat valt wel op!
Afmetingen, dragers, het juiste moment én de juiste plek
Buitenreclame, soms ook fieldmarketing, Out Of Home Marketing of citymarketing genoemd, zie je dus terug in verschillende vormen en uiteenlopende afmetingen. Dat gaat ook op voor de guerrilla marketingacties. Fietszadelhoesjes zijn klein, spandoeken zijn groot. Stickers heb je in allerlei maten. Met beamvertising kun je zelfs adverteren tot een omvang van circa 1000m2. Een voordeel van guerrillamarketing, waarbij je boodschappen plaatst waar je ze normaal niet vindt, is dat je gericht kunt sturen op welke plek je hoeveel uitingen laat zien en met welke boodschap.
Een opdrachtgever opent een pop-up store in het centrum van Amsterdam en vraagt bij ons honderd tijdelijke krijtuitingen in de omgeving van de winkel aan. Een ander wil uitingen voor de deur van z’n concurrent. Daar kan en mag je wat van vinden, maar ja, het heet dan ook niet voor niets guerrillamarketing. Je kunt met deze vorm van reclame dus heel gericht targeten op een precieze doelgroep of locatie. Of het juist heel breed inzetten. Hetzelfde geld voor brand activation, actiemarketing, PR stunts, citymarketing en een merkactivatie.
Traditionele dragers van buitenreclame zijn abri’s (bushokjes), masten, gebouwen, lantaarn- en verkeerspalen, bussen, banners, (digitale) borden langs sportvelden, vlaggen, vrachtverkeer en ga zo nog maar even door. Met guerrillamarketing, brand activation of field marketing campagnes doe je het gewoon nét even anders. Benieuwd naar welke vormen van guerrilla-marketing wij aanbieden? Bekijk het overzicht van onze buiten reclame campagnes.
De voorbereiding, planning en het uitvoeren is bij guerrillareclame meestal ook net even anders. Veel acties worden in de nacht aangebracht of uitgevoerd. Bijvoorbeeld als een ondernemer ervoor kiest om zijn boodschap op A-locaties te plaatsen in stadscentra of rondom stations. Of wanneer wij in een voetgangersgebied de ruimte nodig hebben om ons werk te doen. Dat maakt de verrassing of confrontatie de volgende dag wel des te groter. ‘Ineens’ is er voor het publiek iets anders te zien!
Hoe effectief is het inzetten van fieldmarketing?
De effectiviteit van een buitenreclame campagne is moeilijk te meten. Wie z’n marketing plannen maakt op basis van Return On Investment moet dat bij dit type investering loslaten. Het is simpelweg niet zo meetbaar en niet zo aan te passen als een online marketingcampagne. Maar met adblockers en dergelijke is het resultaat van een online campagne wel meetbaar, maar niet altijd wat je ervan hoopt.
De nadelen die men echter soms ziet in buitenreclame (moeilijk te targeten, niet snel aan te passen en niet goed te analyseren), zijn alleen nadelen ten opzichte van de digitale campagnes. Laat je de online middelen, waar veel focus op ligt, buiten beschouwing en vergelijk je buitenreclame met print of televisie, blijkt het vele malen effectiever te zijn, zeker als je de kosten meerekent.
Uiteindelijk gaat het om waar de doelgroep zich bevindt en wat je met een campagne wil bereiken. Alleen online of alleen reclame in het straatbeeld, het gaat om de totale marketingmix en daarin zal buitenreclame een belangrijke rol spelen. Of het nu een reclame uiting op straat is, een abri, een afbeelding op een bus of een openbaar toilet, de mogelijkheden zijn legio. En kijk je ook naar een custom spectacular, PR stunt of brand experience dan kun je helemaal alle kanten op!
Het inzetten van een aftermovie, online of op social media, is in veel gevallen aan te raden. Niet alleen van het eindresultaat en de reacties van het publiek, maar ook van de voorbereiding, die vaak in het donker plaatsvindt. Een mooie manier om online mensen mee te nemen die de actie offline misschien hebben gemist!
Duurzame vormen van PR stunts en out of home marketing
Met beeld en licht kun je een enorm statement maken en opvallen in de buitenruimte. Het kan actief en zelfs interactief zijn, relatief eenvoudig ‘aan te brengen’ en je verandert niets wezenlijks aan de buitenruimte. Zoals met wildbeamen, outdoor advertising door middel van een krachtige projector. Ook hier kun je weer denken van heel groot naar heel klein. Deze vorm van buitenreclame met licht is wel alleen in het donker goed te zien.
Op de achterkant van het Van Gogh museum projecteerden we grote sneeuwvlokken. Hele grote sneeuwvlokken. En voor andere opdrachtgevers hebben we walking beamercampagnes ingezet. Hierbij ziet de wandelaar in de stad de boodschap bewegen voor z’n voeten of op gebouwen die hij passeert. Het beweegt, kan de wandelaar zelfs achtervolgen en trekt zo heel veel aandacht. Met een duidelijke en pakkende boodschap wordt er zo een originele herinnering gecreëerd bij het publiek.
Ga je aan de slag met beamvertising of lasergraffiti, dan is het ten eerste belangrijk dat er een ondergrond is waarop geprojecteerd kan worden en ten tweede dat het in het donker wordt ingezet. Buiten projecteren in daglicht of in het luchtledige, dat werkt niet. Er zijn meer vormen van buitenreclame die duurzaam zijn waarbij sommige zelfs een graffiti werende werking hebben.
Met reverse graffiti spuiten we een deel van de ondergrond, stoep of straat, schoon. Hiervoor gebruiken we een sjabloon waarin de boodschap van de opdrachtgever is verwerkt. Meer dan deze mal, het sjabloon, de hogedrukreiniger en een smerige straat heb je niet nodig. Het resultaat: een duidelijke boodschap op de grond die veel passanten niet zullen missen. Is de ondergrond hiervoor niet geschikt doordat deze bijvoorbeeld bestaat uit asfalt of natuursteen, dan kan er gekozen worden voor krijtreclame.
Krijt uitingen vallen ook onder guerrillamarketing en worden vaak ’s nachts aangebracht. Door middel van wederom een sjabloon en een milieuvriendelijk krijtproduct wordt de boodschap zichtbaar. Hoe lang het zichtbaar blijft hangt af van het gekozen type krijt. De zichtbaarheid kan uiteenlopen van een week tot semi-permanent.
In de huidige tijd kun je veel tijdelijke krijt uitingen tegenkomen die de geadviseerde 1,5 meter afstand aan te houden of, ook vanwege de coronamaatregelen, een looproute aangeven. Hoe lang het ook zichtbaar blijft, de krijtproducten van Graffitinetwerk zijn niet belastend voor het milieu.
Een andere duurzame en opvallende methode is de regen reclame of rain campagne. Mensen kijken meestal wel waar ze lopen en bij regen is de blik nog meer naar beneden gericht. Bij een regen reclame campagne komt de boodschap tevoorschijn wanneer het regent. Als de ondergrond opdroogt, verdwijnt de afbeelding of tekst weer. Duurzaam, want er is slechts een sjabloon nodig die steeds opnieuw hergebruikt kan worden. In Nederland valt voldoende regen om regenreclame als serieuze reclame optie te overwegen.
Waar kan je guerrillamarketing precies voor inzetten?
Aandacht vragen voor een nieuw merk of een nieuw product. De opening van een nieuwe winkel. Het promoten van een nieuw muziekalbum of een nieuwe film. Dat zijn voor de hand liggende redenen voor het inzetten van reclame- en marketingacties. Maar wij als professioneel guerrilla marketing bureau verzorgen wij ook veel campagnes voor gemeenten en overheidsinstanties rondom gedragsverandering en bewustwording.
Denk aan de aanduidingen op de grond om 1,5 meter afstand te houden, om looprichtingen aan te geven of nog eens duidelijk te maken welk afval in welke container hoort en niet ernaast. Waar je je fiets hoort te parkeren of dat er verkiezingen voor de deur staan. Wat je je doelgroep ook maar wilt vertellen, guerrillamarketing, fieldmarketing of een out of home marketing campagne biedt genoeg mogelijkheden, er zit altijd iets passends bij. Meer weten over guerrilla marketing?
Een fieldmarketing of brand activation bureau inzetten
Guerrillamarketing als buitenreclame is dus gedurfd, spannend en relatief nieuw. Het is vaak ook op het randje van wat volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) mag en het is er in heel veel vormen. Een reclamebureau, fieldmarketing bureau of brand activation bureau bedenkt iets ludieks rondom een nieuw product of een boodschap en vervolgens is er een bedrijf nodig dat het plan uitvoert. Lees hier een aanvullend artikel over het inzetten van een promoteam of fieldmarketing.
Voor guerrillamarketing zijn vaak specifieke materialen nodig en ook worden de spectaculars, stickers, fietszadelhoesjes, krijtuitingen, streetpaintings, beamers en alle andere vormen vaak in de avonduren en in de nacht aangebracht en voorbereid. Hiervoor heb je een ervaren club mensen nodig. Die ervaring is ook nodig wanneer onverhoopt de vraag vanuit een stad of gemeente komt om de geplaatste uiting te verwijderen.
Doordat wij kennis hebben van de gebruikte producten kunnen we haarfijn uitleggen wat het is, hoelang het blijft zitten en wat de bedoeling is. In veel gevallen wordt er dan een oogje dichtgeknepen. De keren dat er iets verwijderd moest worden zijn op een hand te tellen. En dan hebben we het over zo’n vijftien jaar aan buitenreclame ervaring. Kortom, guerrilla marketing, fieldmarketing, actiemarketing en out of home marketing je kunt er van alles mee. Belangrijk is wel een ervaren bureau dat met je meedenkt en de campagne goed voor je uitvoert. Dan is je boodschap niet te missen.
Hoe zit het met vergunningen voor buitenreclame?
Daar kunnen we in principe kort over zijn: het is in de meeste gevallen niet klip en klaar duidelijk of een vergunning nodig zou zijn. Maar het is evenmin duidelijk of het mag. In de Algemene Plaatselijke Verordening staat bijna altijd opgenomen dat er aan en in de openbare buitenruimte niets gewijzigd of aangebracht mag worden. Maar wijzig je iets aan de buitenruimte als je een stuk straat schoonmaakt door het plaatsen van een reverse graffiti uiting?
Of voeg je iets aan de buitenruimte toe wanneer je met een beamer een boodschap op een gebouw projecteert? Hoe zit het met krijt dat na een week weggespoeld is? Het is dus situationeel en nooit helemaal te voorspellen of er bijvoorbeeld klachten komen. Wij vragen als guerrillamarketing agency voor de meeste buitenreclame campagnes dan ook geen vergunning aan. Is een boodschap subtiel aangegeven en overduidelijk tijdelijk, dan wordt het vaak wel geaccepteerd. Maar garanties zijn er niet.
Artvertising door middel van reclame murals
Waar we eerder in dit artikel vertelden dat de ouderwetse en ambachtelijke reclame muurschilderingen verdwenen, zie je hierin de laatste tijd weer een opkomst. We kennen de street art murals die je vooral in de grote steden ziet, kunstuitingen om de uitstraling van een straat of wijk te verbeteren. Of om een kunstroute door een stad te maken zoals in Heerlen of Rotterdam. Maar dat is niet wat we met Artvertising bedoelen.
Murals op grote buitengevels worden weer meer en meer ingezet om iets aan te kondigen. Denk aan nieuwe films, evenementen en festivals. Maar ook een opening van een restaurant of de bekendmaking van een nieuw product. Het zijn handgeschilderde afbeeldingen die alleen al veel aandacht trekken tijdens het creëren ervan.
Het is bijzonder om te zien, mensen maken er foto’s van en er ontstaat daardoor interactie. Deze reclame murals blijven daarna over het algemeen gewoon op de muur zichtbaar en worden niet verwijderd. Wat er met een Artvertising project gebeurt is dat de boodschapper een stuk muur huurt en daar vervolgens zijn boodschap op kwijt kan.
Meer weten over buitenreclame?
Heb je vragen over buitenreclame en guerrillamarketing? Wil je direct buitenreclame inzetten? Of wil je meer weten over de mogelijkheden en kosten? Neem dan contact op met één van onze specialisten en ontvang vrijblijvend meer informatie.