Skip to main content

Opvallen met een gobo projectie

Een actie, aanbieding of logo projecteren in je winkel of bedrijfsruimte? Met licht aangeven waar de paskamers, toiletten of de kassa’s zijn? ’s Avonds en ’s nachts haarscherp een logo op je bedrijfspand showen? Ga voor een gobo projectie en laat het team van Graffitinetwerk je helpen hier het maximale uit te halen.

De creatieve mogelijkheden met gobo projecties zijn eindeloos, zowel binnen als buiten, dichtbij of veraf en zelfs op grote hoogte.

Wat is een gobo projectie eigenlijk?

Een gobo-projectie is een lichtprojectie door de toepassing van een speciale projectorlamp, die zogenoemde gobo-projector. Je kunt het zien als een soort tatoeage met licht, geprojecteerd op een gebouw of een ander object. De term ‘gobo’ komt waarschijnlijk van ‘Go Black Out’.

Het principe van de gobo projecties komt uit de theaterwereld. Hierbij wordt er een gestanste dia in een projector geplaatst, waarmee de lichtbundel van het spotlicht wordt aangepast, zodat je een specifieke vorm verkrijgt. Het licht wordt tegengehouden door de delen die de lens in de projector bedekken en gaat langs de onbedekte delen.

Moderne gobo projecties zijn ideaal als reclame op een specifieke locatie, op de gevel van een pand of bij jou in de zaak. In je winkel of bedrijf kun je een gobo-projectie effectief inzetten als bewegwijzering of om de aandacht te vestigen op een bepaald product.

De creatieve mogelijkheden met een gobo zijn eindeloos, ook op grote hoogte. De gobo zelf bestaat vandaag de dag meestal uit een glasplaatje waarin de te projecteren uiting met lasertechniek wordt gemaakt.

Licht ontwerpen

Voorbeeld van een licht-ontwerp

Wat voor gobo-projecties zijn er mogelijk?

Er is veel mogelijk op het gebied van gobo projecties, maar ook een aantal zaken niet in vergelijking met ‘gewone’ projecties. Je kunt het een beetje vergelijken met raamstickers, waar je de afbeelding of je logo uit moet snijden. Als onderwerp voor een gobo projectie lenen zich vooral afbeeldingen, teksten, symbolen en logo’s.

Het grote voordeel van gobo-projecties is dat ze superscherp zijn. Met de juiste gobo en de bijpassende projector krijg je een geweldig effect, dat een enorme impact op medewerkers, bezoekers, klanten en voorbijgangers zal hebben. Gobo projectors kunnen door middel van een timer ingesteld worden zodat ze zelfstandig aan en uit gaan.

Waar je rekening mee moet houden bij het projecteren

 • Gobo projecties bestaan in principe uit één kleur
  Vrijwel alle gobo-projecties bestaan uit één kleur, meestal helder wit op een donkere achtergrond. Er zijn wel mogelijkheden om kleur aan gobo’s toe te voegen maar dan heb je aangepaste projectoren nodig. Ook kan er door middel van een aangesloten timer van gobo en dus van kleur gewisseld worden.
 • Een gobo projectie is statisch
  Je moet er rekening mee houden dat een gobo een stans is en dus een statisch beeld geeft. Eventueel kun je wel meerdere projecties achter elkaar vertonen, als een soort diashow.
 • Overdag zijn gobo projecties buiten vaak niet goed te zien
  Gobo-projecties kun je het beste buiten inzetten wanneer het donker is. Binnen kunnen gobo-projecties vrijwel altijd toegepast worden. Zoals in winkels, tijdens evenementen en op de beursvloer.
 • Gobo’s komen het beste over op rechte oppervlakken
  Gobo projecties zie je vaak op een muur, vloer, wand of tegen de gevel van een gebouw. Bij dergelijke rechte oppervlakken komt de projectie het best en het scherpst tot zijn recht. Een gobo projectie kan ook op een ronde of op een grillige vorm zoals de bladeren van een boom, maar dat kan een vertekend beeld geven.
 • Er komt een projector aan te pas
  Om een projectie te vertonen is een projector nodig. Deze moeten we plaatsen voor het gebouw of de muur of in de etalage zodat de projector buiten op de stoep kan projecteren. Uiteraard moet hier ook een stroomaansluiting aanwezig zijn. Buiten wordt de projector vaak op een verhoging in de vorm van een paal geplaatst in verband met het richten en uitlijnen op het pand of object.
 • Een gobo projector is relatief goedkoop
  Een kwalitatieve gobo projector is in aanschaf relatief goedkoop en gaat al gauw een 30.000 uur mee.
 • Let op de plaatselijke regels
  Afhankelijk van de gemeente waar je jouw gobo-projectie wilt inzetten kan het zijn dat er precario verschuldigd is. Hierover kunnen we je bij Graffititnetwerk goed adviseren.

Of kies voor beamvertising of wildbeamen

Een andere optie die ook met projectie werkt is beamvertising, soms ook wildbeamen genoemd. Hierbij projecteren we figuren, beelden en zelfs video’s op gebouwen of andere objecten. Alles full-color in HD met het aantal ansi-lumen afgestemd op de locatie en afstand tot het object.

De techniek achter beamvertising is anders dan die van gobo-projectie waardoor de mogelijkheden wat uitgebreider zijn maar er tevens meer apparatuur en techniek nodig is. Lees meer over de mogelijkheden van onze Guerrilla-marketing campagnes.

Voorbeelden van Gobo projecties

Enkele foto’s om een beeld te geven van de mogelijkheden en effecten van de gobo projecties. Bekijk ons uitgebreide portfolio voor meer voorbeelden van onze projecties in de buitenruimte.

Meer weten over de gobo projecties van Graffitinetwerk?

Heb jij een compleet ander idee voor een gobo-projectie, wildbeam campagne of buiten projectie, laat het ons weten. Ook voor vragen of advies kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Vanwege de grote variatie in prijzen raden we je aan om een prijsberekening aan te vragen via onze contactpagina. Neem nu contact met ons op en ontvang vandaag nog informatie, advies of een prijsberekening.

Contact opnemen