Skip to main content

Zelf graffiti leren maken met onze online graffiti tutorial

Jeroen, een van de kunstenaars van Graffitinetwerk, geeft je in deze online graffiti cursus alle tips en trucs die je nodig hebt om zelf graffiti te leren spuiten. Deze minicursus bestaat uit 4 video’s die je de basisbeginselen van het graffiti spuiten bijbrengen.

De online graffiti tutorial is zo opgezet dat zowel jong en oud er direct mee aan de slag kan! Dus heb je altijd al zelf graffiti willen maken? Grijp dan je kans en duik samen met ons in deze leerzame én leuke graffiti-lessen tijdens en vrije dag, weekend of vakantieperiode.

Je zult zien dat je met de graffiti techniek al snel een kleurrijk kunstwerk kunt maken waarmee je jezelf en anderen versteld doet staan!

Altijd al benieuwd naar hoe graffiti wordt gemaakt? In onze online graffiti tutorial leggen wij de basis van het graffiti spuiten uit. Volg de uitleg van Jeroen en maak van jouw (bij)naam een echt kunstwerk.

Zelf graffiti leren spuiten in 4 video’s

In 4 korte video’s op Youtube legt Jeroen je de basis van het graffiti spuiten uit. De onderwerpen in de video’s zijn de volgende:

  1. De geschiedenis van graffiti en je eerste schets
  2. Je eigen graffiti ontwerp uitwerken in kleur
  3. Verschillende spuittechnieken en oefeningen
  4. Je schets uitwerken tot een echte graffiti piece

Hieronder nemen we je in vogelvlucht mee door deze online cursus zelf graffiti maken. Ben je er klaar voor?

De geschiedenis van graffiti en je eerste schets

Omdat graffiti inmiddels tot een echte kunstvorm is uitgegroeid, kun je eigenlijk niet beginnen zonder wat over de geschiedenis van graffiti te leren. Daar gaan we in de eerste video dan ook kort op in.

Wist je dat graffiti al heel oud is? Al lang voordat er spuitbussen waren werd er geklad en gekrast dat het een lieve lust was (en van dit woord komt het Italiaanse woord graffito ook, het betekent ‘krassen’).

Vandaag de dag kun je deze vorm van street-art uit de Romeinse tijd bewonderen in de opgegraven stad Pompeï. Maar ook ‘bezoekers’ van het Romeinse rijk, zoals de Vikingen lieten overal hun tags achter om te laten zien waar ze waren geweest.

Na deze korte geschiedenisles (niet saai!) ga je in de eerste video natuurlijk ook meteen aan het werk. We kleuren nog niks in, maar maken een schets van graffiti letters met niets meer dan papier, potlood en een gum.

Je bepaalt zelf welk woord of welke naam je wilt maken. Dat kan een bijnaam zijn of je eigen naam. Een ander woord of een zelfverzonnen lettercombinatie mag natuurlijk ook!

Je eigen graffiti ontwerp uitwerken in kleur

Je moet de spuitbus nog even laten staan, want we gaan in de 2e video verder met schetsen met potlood of viltstift, maar dan in kleur. Het inkleuren van je graffiti ontwerp met verschillende effecten heet in vakjargon de ‘fill-in’.

We laten je tijdens deze ‘do it yourself’ tutorial precies zien hoe je dat doet en tonen je enkele voorbeelden van de mogelijkheden.

Verschillende spuittechnieken en oefeningen

Eindelijk, het is tijd om de spuitbus erbij te pakken. Maar wacht even: voordat je met de spuitbus gaat spuiten moet je een paar belangrijke technieken kennen. Aan de hand van verschillende oefeningen leert Jeroen je in deze graffiti tutorial hoe je de spuitbus moet hanteren om de juiste ‘can control’ te krijgen.

Vanzelfsprekend besteden we ook aandacht aan de materialen die je nodig hebt en leggen we uit wat er nodig is om veilig met spuitbussen te kunnen werken.

Je schets uitwerken tot een echte graffiti piece

Yes, eindelijk! Aan de slag met je eigen piece. Jeroen legt uit wat je allemaal nodig hebt en hoe je veilig kunt werken. Ook laat hij zien hoe je je schets uit de 1e les gebruikt om de basis van de creatie op de muur mee vorm te geven. Aan het eind van deze video heb je je eigen street-art kunstwerk in handen!

Ben je nog geen 10 jaar, dan is het wel noodzakelijk dat je er een van je ouders bij vraagt om je te helpen tijdens deze graffiti les.

Benodigdheden tijdens deze online tutorial

We hebben een overzicht gemaakt van de materialen die je nodig hebt tijdens deze online tutorial. Wij werken zelf met spuitbussen van Molotow uit Duitsland maar spuitbussen van bijvoorbeeld een bouwmarkt zijn, zeker voor een 1e keer, ook prima te gebruiken.

  • Les 1: Papier, potlood en een gum
  • Les 2: Je schets en gekleurde potloden of viltstiften
  • Les 3: Kleding die vies mag worden, een werkvlak zoals een houten paneel of een canvas doek, handschoenen, bescherm/vuurwerkbril, mondkapje, spuitbussen (minimaal 3 kleuren) en indien nodig afdek materiaal voor de grond
  • Les 4: Je schets, kleding die vies mag worden, een werkvlak zoals een houten paneel of een canvas doek, handschoenen, bescherm/vuurwerkbril, mondkapje, spuitbussen (minimaal 5 kleuren) en indien nodig afdek materiaal voor de grond

Zelf aan de slag met graffiti en vooral blijven oefenen!

Dat was het! Als je alle 4 de video’s van onze online graffiti workshop hebt bekeken, weet je de basistechnieken die worden gebruikt bij het spuiten van letters en woorden. Nu gaat het er vooral om dat je veel oefent om beter te worden. Dat kun je doen op een doek, een houten plaat of een stuk karton, zoals we je in de video’s hebben laten zien.

Maar leuker is het eigenlijk om meteen op muren te oefenen. Nee, doe dat maar niet bij jou thuis of op de muur van je school. Dat hoeft ook helemaal niet. Want wist je dat we in Nederland en België veel legale oefenmuren hebben waar je helemaal je gang kunt gaan? We hebben deze graffiti locaties voor je op een rij gezet.

Zijn er oefeningen of handelingen niet duidelijk, wil je meer informatie over de techniek van het graffiti ontwerpen of heb je andere vragen? Stel ze gerust aan Jeroen of een van zijn collega’s. Je kunt ons bereiken via onze sociale kanalen of een WhatsApp berichtje sturen via het nummer op onze contactpagina.

Veel succes met het maken van jouw eerste eigen graffiti piece!

Graffiti letter kleurplaten

Zelf aan de gang met graffiti letters zónder achteraf verfspetters te hoeven opruimen? GraffitiKing maakt het mogelijk met unieke graffiti kleurplaten. De graffiti kleurplaten zijn gratis te downloaden op de website van GraffitiKing.nl.

Toch liever een graffiti workshop volgen?

Lukt het niet zoals je wil en kom je er zelf niet uit, overweeg dan om je in te schrijven voor een van onze open workshop dagen waarop je als particulier, alleen of met een vriend of vriendin, kan meedoen aan onze graffitiworkshops in Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen.