Skip to main content

In opdracht een muurschildering laten maken?

Wil je een muurschildering laten maken, dan is er een aantal zaken waar je over na kan denken. Zoals de locatie; binnen of buiten, wat het doel is van de schildering; is deze commercieel of alleen decoratief bedoeld en de belangrijkste vraag; wat wil je laten zien? Muur- en wandschilderingen worden vaker en breder ingezet dan je wellicht in de gaten hebt. De mogelijkheden zijn dan ook enorm. In dit artikel lees je over de vele opties die er zijn als je een muurschildering in opdracht wilt laten maken. Je zult zien dat je vele kanten op kunt en dat er veel mogelijk is. Gelukkig zijn onze professionele kunstenaars er steengoed in om je te adviseren over je eigen, op maat gemaakte, muurdecoratie.

Wilt u een muurschildering laten maken? Van concept tot volledig uitgewerkte wandschildering, wij transformeren uw muur gegarandeerd om tot een unieke eyecatcher!

Muurschilderingen in en om het huis

Muurschilderingen worden zowel binnen als buiten ingezet. Bij een muurschildering binnenshuis denk je misschien eerst aan de decoratie van een baby- of kinderkamer, maar je kan veel breder kijken. Natuurlijk worden de kamermuren van de kleinste gezinsleden regelmatig uitgerust met mooie muurschilderingen in een specifiek thema. Zoals een sprookje, jungle, dieren, Disney figuren, cartoons of, wanneer ze wat groter zijn, een idool, graffiti letters of het logo en de kleuren van een sportclub.

Maar, als we even inzoomen op de privé omgeving, denk dan ook eens aan een muurschildering in de woonkamer, keuken op de muren van het toilet of op die saaie muur in de tuin of garage. Hier maken we bijvoorbeeld nogal eens een trompe l’oeil, zeg maar een doorkijk effect. Een schildering die de illusie geeft dat je door een opening naar een tropische of natuurlijk ogende omgeving kijkt of door een prieel naar een tot de horizon doorlopende tuin of zee. Deze muurschilderingen maken we ook vaak in de tuin om bijvoorbeeld een lelijke garagemuur te verbergen of om de tuin een extra dimensie te geven.

Ook in woonkamers of in de hal kom je wandschilderingen tegen waardoor behang, schilderijen of andere vormen van muurbekleding niet meer nodig zijn. Voor een wandschildering binnen kan de opdrachtgever zijn eigen creativiteit en ideeën aandragen maar wij denken uiteraard ook graag mee. Een kleine greep uit wat er bijvoorbeeld afgebeeld kan worden: een portret of een afbeelding van je idool, huisdier of een beroemdheid waarvan je fan bent, een naam, woord, gedicht of levensmotto, een vakantiefoto of een mooi landschap of uitzicht. Onze artiesten worden graag verrast met bijzondere wensen en ideeën en kunnen bijna alles (na)maken.

Decoratieve wandschilderingen

Muurschilderingen voor privé zijn vooral of zelfs ter voor decoratie. Maar ook zakelijk kun je met wandschilderingen alle kanten op en dat gebeurt ook veel. Laten we weer binnenshuis beginnen. Om precies te zijn binnen in de kantoren, kantines en overige bedrijfsgebouwen. Want in kantines, trappenhuizen, bedrijfshallen en parkeergarages kom je regelmatig mooie muurschilderingen tegen. Meestal, niet geheel onverwacht waarschijnlijk, op basis van een bedrijfsslogan of het logo, in de huisstijl van de organisatie of de onderneming. Binnen reclame, of creatieve branding dus eigenlijk.

En denk ook eens aan wandschilderingen in restaurants, ziekenhuizen, zwembaden, de receptie van hotels of leisure organisaties zoals sportscholen. Ook hier geldt weer: de enige beperking is je eigen fantasie. Met muurschilderingen kun je zorgen voor een verrassende en unieke entree, herkenbaarheid, een specifieke sfeer en het gevoel ergens bij te horen. Muurschilderingen kunnen natuurlijk ook worden ingezet als (subtiele) reclamedrager waarin bijvoorbeeld op een creatieve manier een logo, dienst, product of huisstijl is verwerkt.

Beschilderd elektriciteitshuisje in Rijswijk.

Beschilderd elektriciteitshuisje in Rijswijk.

Handgemaakte reclame murals

Een schildering op basis van een grote afbeelding uit een film, de cover van een nieuw album, een sport- of ander merk, een nieuw model telefoon? Dat zijn reclame schilderingen die neigen naar een handgemaakte advertentie. Toch hebben ze vaak een lange houdbaarheidswaarde. Bij het maken van een ontwerp voor een muurschildering nemen wij dan ook altijd de directe omgeving mee in het geheel. En daarmee bedoelen we: wat staan er voor bouwsels omheen, wat is de uitstraling van de omgeving of wijk en hoe past de muurschildering hier het mooiste in. Hiermee voorkomen we dat het geen schreeuwerig iets wordt dat volledig detoneert met de directe omgeving. In het geval van elektriciteitshuisjes of tunnels kunnen gemeenten de te kiezen muurschildering ook inzetten als participatieproject waarbij omwonenden ideeën kunnen aandragen. Lees meer over street art op trafohuisjes.

Woningcorporaties zetten regelmatig muurschilderingen in op buitengebouwen of bij de entree, er wordt dan vaak voor een kunstuiting gekozen. Bijvoorbeeld een schildering geïnspireerd op een bestaand kunstwerk of op de geschiedenis van het gebouw of de omgeving. Een reclamemuurschildering, of eigenlijk ook elke andere muurschildering die buiten wordt aangebracht, brengt sowieso al de nodige interactie teweeg tijdens het aanbrengen. Passanten blijven staan, maken foto’s en delen de afbeeldingen op social media.

Muurschilderingen worden ook ingezet door winkelcentra, soms ook ondersteund door grondschilderingen om mensen tot een actie te bewegen. Vaak is de bedoelde actie het binnenlopen van een specifieke winkel of het kenbaar maken van een nieuw product of een nieuwe dienst. Reclame muurschilderingen worden dus gemaakt op basis van een product, dienst, merk, slogan, evenement of logo. Kijk voor inspiratie maar eens naar deze zakelijke muurschilderingen:

Hoe komt het ontwerp van een schildering tot stand?

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden en te maken keuzes om uit te komen bij de perfecte schildering voor jou. Gelukkig hoef je deze niet alleen te maken. Wij denken graag met je mee en brengen niet alleen ideeën, maar ook jarenlange ervaring met het maken van muurschilderingen en het gebruik van de juiste materialen met ons mee. Samen met jou als klant bepalen we de invulling, uitstraling, het formaat en de kleuren van de schildering. Vervolgens beschrijven wij het idee in een concept dat we ondersteunen met afbeeldingen en voorbeelden van bijvoorbeeld eerder gemaakt werk. Zijn we het eens, dan gaan onze kunstaars aan de slag.

Hoe lang duurt het maken van een wandschildering?

De meeste wandschilderingen vragen niet meer dan een dag werk. Een wandschildering op een buitengevel duurt wat langer, daar zijn we vaak meerdere dagen mee bezig. Wie wat kennis heeft van ambachtelijk schilderwerk, weet dat wat wij doen, sneller en dus efficiënter is dan gewoon schilderen. Muurschilderingen buiten krijgen meestal nog een laklaag voor extra bescherming tegen de zon en verdieping van de kleuren. Een wandschildering is semipermanent en blijft in principe tientallen jaren zitten.

De basis voor een mooi resultaat

Het is bij schilderingen in en om het huis fijn wanneer de klant zelf de ondergrond voorbereidt. Dat wil meestal zeggen dat de wand vooraf moet worden afgenomen met een licht vochtige doek zodat stof en vuil wordt verwijderd. Soms is het ook nodig om de muur te voorzien van een (nieuwe) laag muurverf. Wil je een muur in een nieuwbouwwoning laten schilderen, zorg dan dat de muren eerst uitgedampt zijn en worden voorzien van een voorstrijk. Voor het maken van de muurschildering werken we meestal met spuitverf en soms ook met speciale verfstiften. Tegenwoordig is er overigens ook muurverf die de lucht zuivert en dus schadelijke stoffen uit de lucht filtert. Uiteraard dekken wij, als we op locatie werken, het nodige af zodat er geen ongewenste verfnevel of verfspetters achterblijven.

Een greep uit de verschillende soorten schilderingen

Er zijn dus veel verschillende soorten muurschilderingen. In omvang, uitstraling en doel maar ook in materiaalgebruik. Vaak is het zo dat een artiest een eigen stijl heeft. De kunstenaars van Graffitinetwerk zijn allround, dat wil zeggen dat wij alles kunnen (na)maken en niet beperkt zijn tot het werken in een specifieke stijl. Wij werken met een netwerk van ervaren en deskundige kunstenaars, voornamelijk uit Nederland en België maar ook uit andere Europese landen.

Veelzijdige mensen die garant staan voor een grote variatie in stijl en kunde. Voor elk type schildering hebben we een specialist die past bij de vraag, of het nu gaat om een fotorealistische wandschildering, een gedetailleerde schildering in een kinderkamer of een complete sfeer schildering op een winkel wand, buitenmuur of in een parkeergarage. Hieronder lichten we een greep uit de mogelijke schilderingen toe. Bekijk ter inspiratie meer voorbeelden in ons uitgebreide portfolio.

Optische illusies en 3D murals
Een muurschildering laten maken die uit de standaard kaders breekt en een afbeelding niet 2D maar 3D weergeeft? Met een 3D mural of optische illusie kan de indruk worden gewerkt dat hetgeen dat wordt afgebeeld tot leven komt en zich als het ware echt in de ruimte lijkt te begeven. Een muurschildering 2.0, dat is de beste manier om onze 3D murals en optische illusies te omschrijven. Dit type schildering kan op vele manieren worden ingezet, waaronder als interactieve schildering of photobooth achtergrond tijdens een evenement of beurs waarbij het zal lijken of de bezoeker onderdeel gaat uitmaken van de optische illusie.

Logo en huisstijl muurschilderingen
Naast het verzorgen van graffiti, street art en andere kleurrijke creaties verzorgen we uiteraard ook gewoon superstrakke schilderingen op basis van een logo, huisstijl of bedrijfsslogan. Zo kunnen we de entree, bedrijfskantine, buitenmuur, parkeergarage, trappenhuis, bedrijfshal of kantoorruimte voorzien van een op maat gemaakte schildering in de look en feel van jouw bedrijf.

Graffiti kinderkamers
In plaats van standaard behang een unieke schildering laten maken voor je zoon of dochter? Wij toveren baby- en kinderkamers om tot kleurrijke kunstwerken. Vaak wordt er in een graffiti kinderkamer een schildering gemaakt van een naam in sierlijke of juist stoere letters met daarbij een element dat bijvoorbeeld een hobby uitbeeldt. Ook kunnen we de wand voorzien van een schildering in een specifieke thema. Te denken valt aan: Disney figuren, game characters, sport- of muziek idolen, superhelden en andere willekeurige thema’s. Bekijk ook ons artikel over graffiti kinderkamer inspiratie opdoen.

Blacklight en glow in the dark schilderingen
De meeste kleuren die in een blacklight schildering worden gebruikt zijn bij daglicht ook te zien, maar niet allemaal. Pas wanneer het blacklight (UV-licht) aan gaat en op de schildering schijnt, komt de tekening helemaal tot zijn recht. Een glow in the dark of blacklight effect wordt vaak toegepast bij muurschilderingen in nachtclubs, lasergame centra en bij glow golf of glow in the dark bowling centra.

Graffiti namen en woorden
Waar het voor de meeste van ons ooit allemaal mee begon: het maken van namen, woorden en teksten in graffiti stijl alleen nu in opdracht. Graffiti namen worden vaak gemaakt op muren in kinderkamers. Graffiti letters hoeven niet altijd rauw en stoer te zijn, we kunnen uiteraard ook sierlijke of andersoortige letters maken.

Street art murals en decoratie
Met een street art mural wordt doorgaans een schildering bedoeld waarin veel tags en throwups te zien zijn. Vaak geeft het een mooi resultaat om dit te combineren met bijvoorbeeld een fotorealistisch portret of een stencil art afbeelding. Street art murals worden vanwege de uitstraling veelal ingezet in restaurants en winkels, ook verzorgen we met regelmaat street art schilderingen in kantoren, bedrijfsgebouwen en bij particulieren.

2D en 3D streetpainting
Vaak wordt een 3D streetpainting ingezet als onderdeel van een evenement, citymarketing, route aanduiding of in combinatie met een bewustwordingscampagne. Er wordt doorgaans de illusie gecreëerd dat er, vanuit een gat in de grond, een object of afbeelding omhoog lijkt te komen. Over het algemeen kan je op specifieke punten gaan staan waardoor het, bij het nemen van een foto vanaf het kijkpunt, lijkt alsof je zelf onderdeel bent van de streetpainting.

Trompe l‘oeil (doorkijk) schilderingen
Een trompe l’oeil is het best te omschrijven als een doorkijkje. Dit type muurschildering wekt de illusie dat je ergens doorheen kijkt, een gat in de muur, door een prieel naar een tuin, een trap die er niet echt is en ga zo maar door. Wat er in de doorkijk te zien is wordt uiteraard in samenspraak bepaald en afgestemd op jouw wensen, het doel en de locatie.

Signpainting, kalligrafie en muurteksten
Met signpainting wordt het tekenen van handgeschreven teksten, namen, logo’s en letters bedoeld. Signpainting wordt soms ook wel kalligrafie genoemd, een woord waar je waarschijnlijk wel direct een beeld bij hebt. Letters in mooie, aandachtig vormgegeven uitvoeringen. Signpainting wordt onder meer gebruikt op auto’s, bedrijfsmuren en in etalages.

Fotorealisme, portretten en schilderijen
Fotorealistische schilderingen zijn zo realistisch mogelijk (na)gemaakt. De basis kan bijvoorbeeld een portretfoto, een landschap of een afbeelding van een product of object zijn. Een fotorealistische muurschildering bevat doorgaans veel details. Ook kan er bijvoorbeeld een kleurrijk of kunstig tintje aan gegeven worden zodat het niet ‘gewoon’ een kopie van een bestaande foto is.

Grafische muur- en grondschilderingen
Met een schildering kunnen ook grafische, abstracte of minimalistische vormen worden uitgebeeld. Dit kan zowel bij muur- als grondschilderingen. Deze schilderingen hebben doorgaans een decoratieve of informatieve functie.

Sepia (kleur) schilderingen
In sommige situaties kan het meerwaarde hebben om een muurschildering te laten maken in een specifieke kleurstelling. Dit kan bijvoorbeeld zwart/wit zijn, of variaties op een specifieke kleur van bijvoorbeeld een huisstijl. Een schildering gemaakt in sepia tinten geeft een authentieke uitstraling en wordt vaak gebruikt bij het uitbeelden van oude stadsgezichten.

Krijt teksten en tekeningen
Een krijtstijl schildering heeft een geheel eigen uitstraling. Vaak wordt deze stijl toegepast op muren in restaurants en bedrijfskantines. Omdat echt krijt te vergankelijk is worden krijt teksten en tekeningen gemaakt met watervaste/permanente verfstiften. Op een zwarte of donkere ondergrond geven witte lijnen een mooi effect, maar meer kleur toevoegen aan het geheel kan uiteraard ook.

Penstripe art schilderijen
Penstripe art is nog vrij nieuw. Een afbeelding, dat kan bijvoorbeeld een portretfoto of een afbeelding van een product zijn, wordt door onze tekenrobot nagemaakt op basis van strepen, stippen en lijnen. Penstripe art kunstwerken zijn uniek, de tekenrobot tekent een afbeelding namelijk nooit 2x precies hetzelfde na. Een penstripe art schilderij kan een leuk (relatie)geschenk zijn. Ook kan de penstripe robot tijdens evenementen en beurzen live portretten tekenen.

Graffiti muurschilderingen als anti-graffiti oplossing

Wij brengen onze graffiti muurschilderingen dus zowel binnen- als buiten aan en we gebruiken daarvoor verschillende materialen. De grondlaag of muurverf bij een schildering binnen wordt vaak al door de klant aangebracht, waarna wij er met spuitverf de gewenste afbeelding op aanbrengen. Schilderingen buiten worden afgewerkt met een transparante laklaag voor bescherming van de kleur. Uit ervaring weten we inmiddels dat onze graffiti muurschilderingen zelden beklad worden. Daarom brengen we eigenlijk nooit een anti-graffiti coating aan. Deze levert, wanneer het wel gebeurt, eigenlijk vooral vlekken op bij het verwijderen van de ongewenste graffiti. Maar zoals gezegd, het komt amper voor dat onze graffiti schilderingen worden beklad.

Plekken waar opdrachtgevers liever geen bekladding willen – meestal in de openbare ruimte – kun je goed beschermen met een mooie muurschildering. Niets ontmoedigt de bekladders namelijk zo als een muur die al compleet beschilderd is door professionele graffiti artiesten. Onze kunstenaars worden regelmatig door gemeentes of nutsbedrijven ingeschakeld om bijvoorbeeld fietstunnels, viaducten of elektriciteitshuisjes van een anti-graffiti schildering te voorzien. Maar ook rolluiken, schuttingen, trafos of omheiningen bescherm je tegen graffiti overlast door ze van een mooi graffiti kunstwerk te voorzien. In sommige gevallen kan er ook gekozen worden voor een insteek waarbij de invulling, en soms ook een deel van de uitvoering, wordt verzorgd door middel van een buurtparticipatie project.

Demonstraties en livepainting

Wij kunnen tijdens een evenement, bedrijfsfeest, festival of een open dag een graffiti demonstratie of livepainting verzorgen. In deze schilderingen kunnen we de sfeer en herkenbare elementen van het evenement laten terug komen, ook kunnen we logo’s, vormen, afbeeldingen of ideeën van de bezoekers in de schildering verwerken. Het is ook mogelijk dat wij vooraf een ontwerp maken en deze als een kleurplaat op het werkvlak aanbrengen, de bezoekers kunnen dan zelf onder begeleiding delen van de schildering uitwerken. Wij ronden de schildering netjes af zodat het eindresultaat zeker naar wens is en een plek kan krijgen binnen het bedrijf. Een graffiti of street art demonstratie, live schildering of digitale graffiti workshop zal een creatieve aanvulling zijn tijdens jouw feest, beurs of evenement.

Nog meer kleurrijke voorbeelden…

Ter inspiratie nog een aantal kleurrijke voorbeelden van door ons gemaakte grond- en muurschilderingen. Bekijk ook het overzicht van alle door ons aangeboden schilderingen.

Wat kost het laten maken van muur- en wanddecoratie?

Het laten ontwerpen en produceren van een muurschildering kost geld, dat is logisch. Hoeveel, dat hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de locatie, bereikbaarheid, moeilijkheidsgraad, het formaat en natuurlijk de wensen van de klant. Onze schilderingen zijn altijd maatwerk. Natuurlijk zijn er vanaf-prijzen, over het algemeen kunnen we schilderingen in en om het huis al vanaf € 250 voor je verzorgen. Wie exact wil weten wat de kosten zijn van een muurschildering heeft deze bij ons snel in beeld. Wanneer de aanvraag via het contact formulier op onze website wordt gedaan kunnen wij, doorgaans binnen een uur, de prijsopgave voor het maken van jouw unieke schildering doorsturen.

Omdat wij een relatief klein bedrijf zijn werken we op een voor ons zo efficiënt mogelijke manier. Dit betekend dat wij een aanvraag graag ontvangen via het contactformulier op onze website. Tijdens het invullen van dit formulier worden er een aantal vragen gesteld waardoor wij direct een goed beeld krijgen van de wensen en de situatie en wij je snel een prijsopgave kunnen sturen. Wanneer de prijsopgave akkoord is bepalen we in samenspraak de uitvoer datum/data. Hierna gaan we van start met het voorbereiden van jouw wand- of muurdecoratie. Dit doen we aan de hand van onze checklist, hierbij komen alle wensen, details, vragen en praktische zaken op een overzichtelijke en logische manier aan bod.

Kan ik zelf ook graffiti schilderingen maken?

Dat kun je zeker proberen. Om te beginnen zou je een workshop kunnen volgen om bekend te raken met de basistechnieken zodat je op basis daarvan ook kan inschatten of je het maken van een schildering zelf wel wil proberen. Op onze site staat ook een online graffiti tutorial die je kunt bekijken.

Durf je het niet aan of ga je voor zekerheid van kwaliteit, neem dan contact met ons op. Wij verzorgen al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw graffiti en muurschilderingen voor bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland. Dat doen we met een team dat bestaat uit tientallen kunstenaars met veel ervaring. Wij geven ook regelmatig demonstraties bij evenementen.

U wilt een muurschildering laten maken?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over onze schilderingen? Wil je direct een muurschildering laten maken? Of wil je meer weten over de mogelijkheden, kosten en onze planning of beschikbaarheid? Neem dan contact op met één van onze specialisten en ontvang vrijblijvend meer informatie.

Contact opnemen