Skip to main content

De ’toolkit’ van een graffiti artiest: dit zit er in

Geruisloos rolt de bestelbus het donkere steegje in. Een silhouet stapt uit en trekt de deuren van de laadruimte open. In de knipperende straatverlichting is nog maar net de bivakmuts op zijn hoofd te zien. Na een minuutje rommelen sluit hij de deuren zachtjes en loopt hij, gewapend met een breekijzer en een rugzak, de hoek om.

Dit traditionele beeld van de graffiti artiest is deels waar. Natuurlijk wordt er nog steeds in het holst van de nacht graffiti aangebracht, soms zelfs voor commerciële doeleinden, maar graffiti als kunstvorm is in deze eeuw behoorlijk mainstream geworden. Dat betekent ook dat street-art en graffiti kunstenaars vaak in opdracht van overheidsinstellingen of commerciële bedrijven werken.

Graffiti artiesten met breekijzers en bivakmutsen?

De graffiti artiesten van Graffitinetwerk hebben geen bivakmuts meer nodig. Wij werken alleen voor opdrachtgevers en voeren dus alleen projecten uit in opdracht. Met andere woorden: wij zijn van harte welkom en spuiten alleen op muren die daarvoor zijn bedoeld. Dat neemt niet weg dat beginnende graffitikunstenaars hun vaardigheden vaak op straat opdoen.

Dankzij het hefboomeffect is een koevoet ideaal voor het open wrikken van deuren en poorten. In de praktijk is dit stuk gereedschap nauweiljks nodig en al helemaal niet als je in het team van Graffitinetwerk zit. Toch hangt er meestal wel één in het schuurtje of in de bestelbus van een goed voorbereide graffiti spuiter. Je weet immers maar nooit!

De graffiti bus met alle tools van een graffiti artiest.

De graffiti bus met alle tools van een graffiti artiest.

Verschil in graffiti spuitbussen en caps

De kwaliteit van de verf, de druk waarmee de minuscule verfdruppeltjes uit de spuitbus komen en het formaat van de bus tellen voor een graffiti kunstenaar stuk voor stuk mee bij de keuze van de juiste graffiti verf. Er zijn verschillende merken met speciaal voor graffiti ontwikkelde verf, zoals Molotow, Flame, MTN en vele anderen. Dit is verf die extreem goed dekt en zeer snel droogt.

Met een grote variëteit aan caps kunnen we spelen met de verfdruk en de dikte van de verfstraal. Dankzij deze spuitdopjes kunnen we zowel grote vlakken als kleine details invullen. Een goede graffiti-artiest heeft allerlei soorten spray caps op voorraad, zodat een heel team tegelijkertijd aan de slag kan om zo gezamenlijk een kunstwerk te maken.

Zelf een graffiti kunstenaar worden?

Heb je zelf de ambitie om een graffiti artiest te worden of vindt je het leuk om je te verdiepen in de geschiedenis en technieken? Dan is onze ‘Online tutorial: zelf graffiti maken’ zeker wat voor jou. De graffiti tutorial bestaat uit 4 afleveringen en de oefeningen nemen per aflevering in moeilijkheidsgraad toe. Met vrienden of collega’s deelnemen aan onze echte graffiti workshop is natuurlijk ook mogelijk.

Een echte graffiti-artiest inhuren?

Benieuwd hoe de professionele graffiti artiesten en street-art kunstenaars van Graffitinetwerk u van dienst kunnen zijn? Vanwege de grote variatie in prijzen raden we u aan om een prijsberekening aan te vragen via onze contactpagina. Neem nu contact met ons op en ontvang vandaag nog informatie, advies of een prijsberekening.

Contact opnemen