Skip to main content

Het geheim van de identiteit van Banksy

Vraag een willekeurige voorbijganger om een graffiti artiest te noemen en de kans is groot dat hij of zij Banksy noemt. De satirische werken van deze anonieme kunstenaar zijn wereldberoemd, maar waarom eigenlijk?

In deze blogpost proberen we te ontdekken waarom zijn werken zo tot de verbeelding spreken. Maar laten we bij het begin beginnen: wie is Banksy eigenlijk?

Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable.

Naar wie Banksy precies is, blijft het gissen. We weten dat hij uit Bristol komt en volgens auteur Tristan Manco is hij als slager opgeleid. In het eind van de tachtiger jaren werd hij actief in de graffiti-scene, die nauwe banden met andere artiesten onderhield.

Het duurde niet lang voordat Banksy andere steden in Groot-Brittannië met zijn graffiti en street-art kunstwerken veroverde. Ook zijn muurschilderingen van zijn hand aangetroffen in Spanje, Italië, de VS, Palestina, Mali en Australië.

In de film Exit Through The Gift Shop wordt hij gevolgd in de aanloop naar een expositie in Los Angeles, maar wordt de kijker er weinig wijzer van wie Banksy nu werkelijk is. Sommige filmcritici denken zelfs dat de hele documentaire is gemaakt om verwarring over de identiteit van Banksy te zaaien. Of dat nu wel of niet zo is, we weten nog steeds niet wie er achter het pseudoniem Banksy schuilt.

Rage, the Flower Thrower

Rage, the Flower Thrower

Waarom de street-art van Banksy zo populair is

Laten we er geen doekjes omheen winden: een deel van Banksy’s populariteit is natuurlijk te wijden aan het mysterie van zijn identiteit. We zijn nieuwsgierige wezens, maar daarmee is zijn beroemdheid natuurlijk niet volledig verklaard.

Zijn trappen tegen heilige huisjes, de kwaliteit van zijn street-art stencils en het feit dat beroemdheden als Cristina Angelina en ‘Brangelina’ zijn werken hebben gekocht, draagt uiteraard ook bij aan zijn vermaardheid.

Waar andere graffiti artiesten ervoor kiezen om zichzelf te promoten, laat Banksy zijn kunst voor zichzelf spreken. Misschien zouden meer kunstenaars deze strategie moeten volgen. Voor Banksy blijkt het in elk geval prima te werken!

The greatest crimes in the world are not committed by people breaking the rules but by people following the rules.

Een aantal voorbeelden van het werk van Banksy

Enkele foto’s van door Banksy gemaakte street-art kunstwerken.

Is Banksy de beste street-art artiest?

Vanwege de originaliteit van zijn werken in combinatie met de (soms gedurfde) locaties en de gecreëerde mediahype is Banksy naar ons idee absoluut de meest bekende street-art artiest.

Tussen de meest bekende en de beste street-art zit daarentegen wel een groot verschil, dat tevens aan smaak gebonden is. Er zijn tegenwoordig wereldwijd veel graffiti en street-art artiesten die originele, gedurfde, unieke en technisch zeer moeilijke kunstwerken maken.

Benieuwd naar de benodigdheden van een graffiti kunstenaar? Lees meer over de toolkit van een graffiti artiest.

Zelf graffiti of street-art leren maken?

Spreekt graffiti en street-art je aan en wil je, alleen of met een vriend of vriendin, meedoen aan een street-art workshop? Schrijf je dan in voor onze workshops voor particulieren in Amsterdam, Rotterdam of Antwerpen en leer de basics van het graffiti spuiten.

Inspiratie opdoen kan ook tijdens de vele street art tours die Nederland en België rijk zijn. Geen zin om de deur uit te gaan? Dan is onze ‘Online tutorial: zelf graffiti maken’ wat voor jou. Deze graffiti tutorial bestaat uit 4 afleveringen en de oefeningen nemen per aflevering in moeilijkheidsgraad toe.

Contact opnemen