Waarom is Banksy zo beroemd?

Vraag een willekeurige voorbijganger om een graffiti-artiest te noemen en de kans is groot dat hij of zij Banksy noemt. De satirische werken van deze anonieme kunstenaar zijn wereldberoemd, maar waarom eigenlijk? In deze blogpost proberen we te ontdekken waarom hij zo tot de verbeelding spreekt. Maar laten we bij het begin beginnen: wie is Banksy eigenlijk?

Het geheim van Banksy

Naar wie Banksy precies is, blijft het gissen. We weten dat hij uit Bristol komt en volgens auteur Tristan Manco is hij als slager opgeleid. In het eind van de tachtiger jaren werd hij actief in de graffiti-scene, die nauwe banden met andere artiesten onderhield. Het duurde niet lang voordat Banksy andere steden in Groot-Brittannië veroverde. Ook zijn zijn muurschilderingen aangetroffen in Spanje, Italië, de VS, Palestina, Mali en Australië.

In de film Exit Through The Gift Shop wordt hij gevolgd in de aanloop naar een expositie in Los Angeles, maar wordt de kijker er weinig wijzer van wie Banksy nu werkelijk is. Sommige filmcritici denken zelfs dat de hele documentaire is gemaakt om verwarring over de identiteit van Banksy te zaaien. Of dat nu wel of niet zo is, we weten nog steeds niet wie er achter zijn pseudoniem schuilt.

Waarom de street-art van Banksy zo populair is

Laten we er geen doekjes omheen winden: een deel van Banksy’s populariteit is natuurlijk te wijden aan het mysterie van zijn identiteit. We zijn nieuwsgierige wezens, maar daarmee is zijn beroemdheid natuurlijk niet volledig verklaard. Zijn trappen tegen heilige huisjes, de kwaliteit van zijn street-art stencils en het feit dat beroemdheden als Cristina Angelina en ‘Brangelina’ zijn werken hebben gekocht, draagt ook bij aan zijn vermaardheid.

Waar andere artiesten ervoor kiezen om zichzelf druk te promoten, laat Banksy zijn kunst voor zichzelf spreken. Misschien zouden meer kunstenaars deze aanpak moeten volgen. Voor Banksy blijkt het in elk geval prima te werken!