De voors en tegens van de Street Art tour
Fascinerend en authentiek, alternatief en lokaal, extravagant en uitdagend – zomaar een greep uit de aanbevelingen waarmee Street Art tours door verschillende organisaties worden aangeprezen. Van ‘walking tour’ tot ‘bike tour’, in combinatie met een ‘koffie to go’ of een heuse ‘Street Food Experience’, met de Segway of lui vanuit een golfkarretje de kunst bekijken; de street art-tour valt niet meer weg te denken uit het aanbod van toeristische attracties in binnen- en buitenland.
Dat street art wereldwijd een integraal onderdeel is geworden van de culturele identiteiten van steden zal niemand zijn ontgaan. De kunstvorm, die de status van trend allang is ontstegen, wordt inmiddels ruimschoots ingezet voor citymarketing. Zo kunnen de street-art-murals nieuw te ontwikkelen gebieden een creatieve impuls geven, achterstandswijken aantrekkelijker maken en buurten en bewoners met elkaar verbinden. En door de street-art routes krijgt de stad er een dynamisch en eigentijds openluchtmuseum bij.
Of je nu met een segway langs de murals van de East side Gallery in Berlijn rijdt of op een hoverboard deelneemt aan een street art tour in Hawaï, het staat vast dat elke stad zijn eigen unieke straatkunst belevenis heeft.
Over de street art tour in al zijn vormen zal deze blog gaan, ook lichten we de street art initiatieven in een aantal steden uit. Wat voor soort tours worden er in Nederland zoal aangeboden? Zijn de routes alleen in de stad te vinden of ook in de provincies? Hoe zit het met de street-art-tours in de rest van Europa en daarbuiten? En welke rol hebben deze tours als cultureel product van een creatieve stad op haar bewoners en de publieke buitenruimte?
Street Art tours in Nederland
In Nederland worden talloze street art tours aangeboden. Elke relatief grote stad heeft inmiddels een of meerdere tours met allemaal een eigen thema of karakter. Om je een goed overzicht te geven vind je hieronder een uitsplitsing per provincie – en ja, echt elke provincie is vertegenwoordigd!
Op zoek naar miniaturen in Friesland
Elke provincie in Nederland heeft op het gebied van de street-art tour zijn eigen specialiteiten. Om te beginnen de provincie Friesland. In Leeuwarden kan je met een routekaart op zak op zoek naar de bijna onzichtbare miniaturen van de lokale kunstenaar Michel Tilma. Het Miniature people project telt op het moment van schrijven 49 tafereeltjes op 38 verschillende locaties in de stad. De route is aantrekkelijk voor jong en oud en mede tot stand gekomen met A guide to Leeuwarden. Zij organiseren in de lente en zomermaanden ook een ‘Free Tour’, die de deelnemer via verschillende wandschilderingen en andere vormen van street art meer vertelt over de geschiedenis van Leeuwarden.
Een muzikale street art tour in Groningen
De provincie Groningen biedt in samenwerking met het Groninger museum een muzikale street art-tour aan. De multimediale wandel- en fietstocht gaat langs street-art en graffiti murals in de stad en bevat naast achtergrondinformatie over de kunstenaars een muzikale begeleiding die is uitgezocht door Thijs de Vlieger (Noisia) en Frank Post (Posij). Je kunt de stadswandeling op ieder gewenst moment en op elke plek starten met je eigen telefoon en oortjes. De sprekers die je hoort tijdens de audiotour zijn: Aileen Middel (als graffitikunstenaar bekend als Mick la Rock) en Rayvano Sabajo (rapper en spoken word artiest). Iets traditioneler van aard is de wandelroute samengesteld door de ANWB. Via de Eropuit-app is deze acht kilometer lange route langs grote en kleinere muurschilderingen gemakkelijk te volgen.
Straatkunst met informatie via QR codes in Flevoland
Flevoland is sinds kort ook een aantal straatkunst routes rijker. De tour in Lelystad bestaat uit zes murals in het Stadshart en drie in het Lelycentre en is met behulp van de SMARTIFY: Museum & art guide-app goed te volgen. Door het scannen van de QR-codes die naast de muurschilderingen zijn aangebracht krijg je, naast informatie over het kunstwerk en de maker zelf iets meer te horen over de geschiedenis van de stad, de flora en fauna en de omliggende omgeving. Ook Almere is inmiddels een aantal muren – en dus ook een street art route – rijker. De imposante werken van Fanakapan, Hugo Kaagman en NEAN Kingdom zijn net als in Groningen via de ANWB Eropuit-app te vinden.
Graffiti kunst in voormalig dierenpark Emmen
In Drenthe kun je op de zaterdag en zondag een street art wandeling boeken in het voormalige Dierenpark in Emmen. Graffitikunstenaars uit Nederland en België hebben het oude, grijze olifantenverblijf volledig getransformeerd tot een kleurrijk geheel. De meer dan 2500 vierkante meter bespoten oppervlakten in en om het verblijf maken deze locatie tot iets speciaals.
Street art via te downloaden routeboekje
In de provincie Overijssel kun je via de site van Street Art Streets een routeboekje downloaden dat je een aantal bijzondere muurschilderingen in Deventer laat zien.
Met een stadsgids langs murals en straatpoëzie in Utrecht
Tijdens de ‘Greetings from Utrecht’-tour wandel je langs een groot aantal muurschilderingen die de stad rijk is, maar ook langs hoogtepunten uit de Utrechtse graffitiscene en andere vormen van street art zoals gedichten, illegaal geplaatste beeldjes en straathaikoe. Een lokale stadsgids neemt je mee langs de straatkunst in Utrecht en vertelt over de achtergrond van de werken en over de kunstenaars. Aan de hand van de muurschilderingen leer je ook wat meer over de geschiedenis van de stad en de diverse buurten van Utrecht. Meer weten over street art in Utrecht? Bekijk het gerelateerde artikel ‘Straatkunst in de wijken van Utrecht‘ voor informatie over de verschillende Utrechtse wijken en de te ontdekken murals.
Graffiti murals & straatkunst in Noord-Holland
In Noord-Holland bieden de grotere steden verschillende mogelijkheden aan. In Amsterdam bieden organisaties zoals S.A.M.A. (Street Art Museum Amsterdam), Alltournative of R.U.A. (Reflexo on Urban Art) wandeltochten aan die een bepaald gebied van de stad belichten. S.A.M.A. richt zich voornamelijk op buitenkunst in Amsterdam West en biedt naast twee online-routes ook privéwandelingen aan tegen betaling. R.U.A. richt zich vooral op de enorme beschilderde muren van flats in Amsterdam Zuidoost en werkt samen met Alltournative die tevens een ‘walking tour’ op de NDSM-werf aanbiedt, of een ‘bike tour’ door andere delen van de hoofdstad. In Amsterdam-Noord is de NDSM-werf een echte hotspot voor buitenkunstenaars en street artists. Zelf op zoek naar de verborgen parels? Lees voordat je op pad gaat meer over de geschiedenis van street art in Amsterdam.
Street Art routes in Zuid-Holland
Lokale-, nationale- en internationale kunstenaars hebben de afgelopen jaren een steentje bijgedragen aan de street art-tour van het platform The Hague Street Art. Deze gratis doe-het-zelf tour (de uitgebreide routekaart staat online) kun je lopen of fietsen. Hij leidt je door het Binckhorst art district en het Haagse stadsdeel Segbroek, waar bijna veertig grote kunstwerken in de openbare ruimte een publieke galerij vormen.
Rotterdam biedt via de Rewriters-app wandel of fietsroutes aan door verschillende delen van de stad. In deze vorm kunnen de routes goed individueel of in kleine groepjes ervaren worden, en de app is inmiddels helemaal gratis! Mocht je een tour willen boeken voor groepen (minimaal vijftien personen) of met een educatief doeleinde dan kan je kiezen uit twaalf routes die je samen met een gids bewandeld. Nog niet uitgelezen over street art in Rotterdam? In het blog ‘Street art in Rotterdam, van vroeger tot nu‘ vertellen we je een aantal leuke (en voor de meeste nog onbekende) weetjes.
En ook in de Zuid-Hollandse stad Dordrecht kun je een gratis online street art route downloaden. Voor wie liever niet met de telefoon in de hand op pad gaat is er een papieren versie van de route af te halen bij de VVV Dordrecht. Meer informatie over de street art tour in Dordrecht is te vinden op de website van InDordrecht.
Zeeuwse murals bekijken met de ANWB Eropuit-app
In Zeeland kun je de ANWB Eropuit-app weer tevoorschijn halen. Deze wandelroute voert je onder andere langs Zeeuwse meisjes, poezen en duiven van tientallen meters hoog, gemaakt door nationale en internationale kunstenaars.
Kleurrijke silo’s en wanden in Gelderland
In Gelderland heeft Arnhem Life naast een gewone tour ook een Selfguided Street Art Quiz Tour samengesteld, waarin je het opneemt tegen je vrienden, familie of collega’s. Ben je meer van kunst bekijken onder het genot van een hapje en een drankje dan is de Street Art & High Beer Tour misschien wel iets voor jou – je snapt het al, tijdens deze tour bekijk je samen met een street art-kenner de mooie murals die Arnhem rijk is, vergezeld door een biersommelier die je tevens meeneemt naar een aantal brouwerijen. Na afloop schuif je aan in een gezellige locatie voor een ‘High Beer’. Verschillende bieren passeren de revue en natuurlijk horen daar ook verschillende lekkere hapjes bij.
Dat de street art-tour zich niet beperkt tot stedelijk gebied bewijst de Silo Art Tour in de achterhoek, waar silo’s en schuren getransformeerd zijn tot buitenkunstwerken. De tour is speciaal ontwikkeld om de culturele identiteit en leefbaarheid van deze regio te versterken. De werken van onder andere Zenkone, Dopie, TelmoMiel, Paul Wieggers en Smates zijn te vinden in Doetinchem, Bronkhorst- Hengelo, Lochem, Sinderen, Aalten en Winterswijk. Mooie plekken waar je als Randstedeling misschien niet zo snel komt, maar die door de gemaakte kunstwerken een extra (toeristische) impuls krijgen.
DIY en guided tours in Noord-Brabant
De provincie Brabant heeft de afgelopen jaren duidelijk ingezet op straatkunst in het straatbeeld. In Eindhoven kun je van een drie uur durende fietstour genieten die je langs hotspots voert zoals de Berenkuil waar jaarlijks het “Step in the Arena”-festival wordt gehouden, hip Strijp-S – een culturele broedplaats op het voormalige industrieterrein van het Philips concern, Woensel-West – deze voormalige Philips arbeiderswijk is veranderd in een moderne, kleurrijke en hippe wijk en bezoek je zelfs een street art-hotel.
Gek genoeg is Den Bosch nog niet toegerust met een officiële streetart tour terwijl er toch genoeg te zien én te vertellen valt. Denk hierbij aan de omgeving rondom de Tramkade en de prachtige graansilo’s op het terrein van de voormalige Verkadefabriek. Of aan de drieëntwintig containers in de openbare ruimte, die op initiatief van de Stichting Kings of Color zijn opgesierd met straatkunst. Wat niet is kan nog komen natuurlijk.
Tilburg daarentegen bied je een geheel arrangement aan met de Urban Street Art-tour. Je kan deze tour met een citystep, fiets of wandelend volgen. De step of fiets haal je na reservering op bij het Mercure Hotel in het centrum van de stad en bij vertrek krijg je tevens een goed gevulde ‘Borrel To Go’ tas mee voor onderweg. Op vertoon van je routekaart kan je bij verschillende horecagelegenheden een drankje krijgen.
Ook in Breda kom je als straatkunst liefhebber goed aan je trekken. Van april tot en met oktober kun je iedere laatste zondag van de maand mee met de Blind Walls Gallery Tour. De gids vertelt je dan tijdens een anderhalf uur durende wandeltocht alle ins en outs van de muurschilderingen. Wil je liever op een andere dag de muurschilderingen in Breda bezichtigen? Dan kan je met behulp van het kaartje op de website van Blind Walls Gallery ook zelf op pad. Let op, Breda telt meer dan honderd werken en waarschijnlijk zal je keuzes moeten maken.
Stadswandelingen langs de street art murals van Heerlen
In Limburg kan je niet om Heerlen heen. Heerlen, de stad die letterlijk ‘smoel’ heeft gekregen door zijn vele street art muurschilderingen, heeft naast een aantal stadswandelingen met gids ook een DIY-tour met behulp van het gidsje ENNE en een online tour. Met een paar tikken op je scherm bewandel je verschillende ruimtes (eventueel met VR-bril) van de Gallery Encore, waar muurschilderingen met een flinke dosis street-cred gepresenteerd worden. Bekijk ook het eerder door ons geschreven artikel ‘De murals van Heerlen als groot openluchtmuseum‘ voor meer informatie over street art in Heerlen.
‘Streetness’ verkopen als ervaring in een ‘Urban destination’
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de street art-tour alomtegenwoordig in Nederland. Straatkunst in de vorm van murals heeft een aanzienlijk niveau van institutionele goedkeuring verworven en wordt om verschillende redenen gretig ingezet door lokale particuliere ontwikkelaars, gemeenteraden, galerieën en andere culturele instellingen. Zou de street art-tour ook hebben bijgedragen aan het legitimeren en construeren van deze kunstvorm?
Dat de wandeltochten invloed hebben op het stedelijk karakter van een stad staat buiten kijf. Neem als voorbeeld de street art route met als thema: ‘Buiten de gebaande paden’. Deze tour brengt je op plekken waar je normaal gesproken niet zo snel zou komen. Het gaat hier om wijken met een eigen karakter. Het kunnen plekken zijn waar vooral de lokale bevolking zich vermaakt of een wijk die door de gemeente is aangewezen om aantrekkelijker en veiliger te maken. In het gunstige geval knapt zo’n buurt ervan op; in het slechtere geval verliezen deze buurten (waar voorheen geen ‘tour-toeristen’ verbleven) ook een beetje hun authenticiteit.
Street art als citymarketing?
Waar liggen de grenzen als het gaat om het inzetten van street art als citymarketing? De app-constructie is misschien wel de beste, want minst belastende, oplossing. Kunstliefhebbers hebben een route en bepalen zelf welke werken ze willen zien, hoe lang ze in een wijk rondlopen en met wie ze op pad gaan. De digitale gids kun je naar wens aan of uitzetten en het levert geen grote groepen toeristen op die in de aanslag staan met hun telefoon om een kiekje te maken. Dit is het gunstigste scenario. Het meest ongunstige scenario levert hordes toeristen op in kleine straatjes waar de lokale bevolking de gordijnen dicht moet doen om inkijkers te voorkomen.
Zo ver is het in Nederland gelukkig (nog) niet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Shoreditch. Deze wijk in ‘Londens East end’ stond bekend als een achterstandsbuurt – vol lege pakhuizen, fabrieken en arbeiderswoningen. Als je er niets te zoeken had liep je er met een grote boog omheen. Nu staat Shoreditch compleet in het teken van Street Art-toerisme. Elk uur vertrekken er van diverse straathoeken verschillende tours, die hordes toeristen mee op sleeptouw nemen. En hier begint het toch echt een beetje te wringen.
Als wereldburger én als kunstliefhebber wil je liever niet als een stereotypische toerist door een stad sjokken. Om de lokale bevolking niet teveel tot last te zijn zou je je op z’n minst een beetje ‘streetwise’ en als een normale stadsgebruiker door de stad moeten voortbewegen. Daarnaast ontneemt deze tourervaring je eigenlijk de mogelijkheid om individueel te ontdekken wat de straat als museum te bieden heeft. In Londen is na een jaar onderzoek bovendien vastgesteld dat de tours niet alleen gaan naar waar de straatkunst is, maar ook andersom; de straatkunst gaat ook naar waar de rondleidingen zijn.
Massatoerisme vs. ‘artist guided’ tours door locals
Misschien biedt de zogenaamde ‘Artist Guide’ zoals in Parijs de uitkomst. Deze tour biedt een alternatieve kijk op alle ’must-see‘ kunstwerken in museum het Louvre. Tijdens je museumbezoek vertelt een gespecialiseerde gids het verhaal achter de originele kunstwerken uit de vaste collectie én laat je (digitaal) straatkunstwerken zien die daarop zijn geïnspireerd. Het gaat dan om iconische hedendaagse voorbeelden van over de hele wereld, die elk ook weer een eigen verhaal hebben.
Voor wie toch liever echt de straat op gaat om de muurschilderingen te bekijken is er een mooi aanbod van de organisatoren van Street Art-tour Paris. Deze toegewijde kunstenaars en gidsen zijn tevens de bedenkers van het originele concept in het Louvre. Zij maken onderdeel uit van de lokale kunstenaarsgemeenschap en delen graag hun kennis en inzichten van de Parijse kunstscene. De tours worden gegeven in de artistieke wijk Belleville of laten je Vitry-sur-Seine – street art hoofdstad van Frankrijk – ontdekken.
Als je liever de XXL muurschilderingen van het 13e arrondissement per Segway wil zien of wil weten hoe de street art in Montmartre tot stand is gekomen is dat natuurlijk ook een mogelijkheid, keuzes genoeg in de stad der liefde. Er is zelfs een tour langs de bijzondere werken langs de Canal de l’Ourcq te boeken.
Street art tours in België, Duitsland e.a. Europese landen
Als je in België een street art tour wilt volgen kan je je hart ophalen in diverse steden zoals Antwerpen, Gent, Hasselt, Brussel en Oostende. Antwerpen combineert street art met street food. Tijdens de wandeling ontdek je de verschillende aspecten van straat kunst, van kleine verborgen stukjes waar je zo voorbij loopt, tot de grote masterpieces van internationale artiesten. Je stopt onderweg twee keer voor een exotisch hapje en eindigt op een leuk terras waar nog iets gedronken kan worden. Bekijk bijvoorbeeld eens de ‘street art street food tour‘.
In Gent is het zeer uitgebreide aanbod van de Concrete Canvas tour een aanrader. Je kunt deze tour zelfstandig lopen of met een gids. In Brussel staat een street art-tour voor de stripliefhebber klaar. Tegen een kleine vergoeding kan je bij het lokale verkeersbureau een papieren kaart kopen waarop schilderingen van Belgische en internationale striphelden aangemerkt zijn. Hasselt, niet ver van de Nederlandse grens, heeft verschillende doe-het-zelfroutes. En in Oostende kun je met de zeer uitgebreide kaart van The Crystal Ship-app ruim 70 street art kunstwerken bezoeken.
Urban Straßenkunst in Duitsland
Van alle Europese hoofdsteden lijkt Berlijn de stad met de meeste street art-tours. Dat is niet zo gek, als je de urban art geschiedenis van deze stad een beetje kent. In Berlijn begon street art op de Berlijnse Muur. De afscheiding tussen Oost en West werd al snel een plek voor kunstenaars om hun ideeën en frustraties te uiten. De muur werd een uitlaatklep. Langs een deel van deze muur bevindt zich nu de East Side Gallery, het langste stuk van de Berlijnse Muur dat nog overeind staat. Deze grote openluchtgalerij heeft een lengte van 1,3 km en er zijn 118 werken van kunstenaars van maar liefst 22 verschillende nationaliteiten te zien. Bekijk enkele street art routes in Berlijn.
Een van de meest iconische stukken die daar te vinden zijn, is de ’kus van vriendschap’ tussen Leonid Brezjnev en Erich Honecker. Vandaag de dag overheerst het gevoel van artistieke eerlijkheid nog steeds in de stad. Harde boodschappen en opvallende beelden bevolken haast elke straathoek. Zowel wandelend met een lokale gids, op de fiets of met de Segway beleef je een bijzondere stedelijke ervaring. Naast de ietwat voor de hand liggende East Side Gallery richt ‘Alternative Berlin’ zich qua art-tour vooral op de wijken Friedrichshain en Kreuzberg. Kijk, terwijl je je een weg baant door de stad, uit naar iconische tags en throw-ups van de grootste straatkunstploeg van Berlijn; 1UP.
Moderne straatkunst in keizerlijk Wenen
Een goede concurrent van Berlijn is Wenen. Door de vele street art murals in heel diverse wijken leer je de keizerlijke stad op een andere manier waarderen. Of het nu gaat om een tour langs de vele stadscanvassen aan beide kanten van het Donaukanaal of in een van de interessante buitenwijken, Wenen loopt op het gebied van urban art en murals zeker niet achter. Grote namen in de scene als ROA, Blu, Stink Fish en Shepard Fairey hebben de stad allang ontdekt. Daarnaast drukt de stevig groeiende lokale Weense street art-scene onderhand misschien nog wel een nog grotere stempel op de stad, met namen als Nycos, Frau Isa, Friend, Deadbeat Hero en Skirl. De street art murals in Wenen zijn onder andere te ontdekken door middel van een private walking tour.
København street art districts
Wie geïnteresseerd is in een street art-tour in Kopenhagen kan kiezen uit verschillende opties. In het Nørrebro district met de Bolsjefabrikken bevind je je in het grootste openlucht graffitimuseum dat Kopenhagen op het moment te bieden heeft. Het is een niet-commercieel gebied, waar achter de graffitimuren veel non-profitorganisaties en culturele verenigingen huizen. Daarnaast behoren de tours in de wijken Vesterbro en de vrijstaat Christiania ook tot de mogelijkheden.
Tours buiten Europa – New York, Miami, Hawaii en Canada
In New York zijn er verschillende organisaties die zich hebben ingezet om bepaalde delen van de stad een kleurrijke impuls te geven; het ‘Bushwick Collective’ in Brooklyn en ‘The L.I.S.A. Project’ in Manhattan. Bushwick was lange tijd een wijk met grote sociale problemen en is ook vandaag de dag overduidelijk een stuk rauwer dan de rest van New York. Wat is begonnen als kleinschalig project om de wijk een nieuw leven in te blazen heeft zich ontwikkeld tot de ‘Bushwick Collective’ met jaarlijks terugkerende block party’s. Zulke feestjes (in de jaren 70 de kraamkamer van de hip hop) worden letterlijk op straat gevierd en zijn bedoeld om de bewoners van een wijk of ‘block’ bij elkaar te brengen.
De wijk Bushwick heeft zich gaandeweg getransformeerd tot een openluchtmuseum waar iedereen van kan genieten. Legendarische namen in de street art-wereld zoals Blek le Rat, Banksy, Shepard Fairey, Tristan Eaton maar ook beroemde lokale kunstenaars zoals Sara Erenthal, wiens werk je door de hele stad kunt zien, hebben zich voor deze organisatie ingezet en bezoekers van over de hele wereld zijn meer dan welkom. De free-to-pay-what-you-want-tour start dagelijks vanaf de Northeast corner of Wyckoff Avenue & Starr Street.
Het Little Italy Street Art Project in NYC
‘The L.I.S.A. Project NYC’ (Little Italy Street Art Project) richt zich vooral op de muren van ‘Lower Manhattan’. De grote gietijzeren gebouwen in SoHo, de kazernes van de Lower East Side, de drukke straten van Chinatown en de gezellige straten van Little Italy dienen als canvas voor de metershoge schilderingen van de L.I.S.A Street art-tour. Je zult verbaast staan hoe mooi de graffiti art zich met deze gebouwen laat combineren.
De Coney Island Walls tour
Een heel bijzondere ervaring is de Coney Island Walls-tour. Tijdens deze tour wordt straatkunst letterlijk gecombineerd met amusement. Het Coney Island pretpark in de gelijknamige wijk in Brooklyn staat al sinds 1903 bekend om zijn attracties. Het lunapark is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een waar amusementscentrum vol spectaculaire attracties en nu dan ook voorzien van street art. Het project, dat in 2015 van start ging, telt inmiddels 68 muurschilderingen van formaat. Deze bevinden zich tussen de attracties van het pretpark.
Coney Art Walls heeft enkele van de beste kunstenaars samengebracht om de bezoekers een kunstervaring te bieden naast de ‘rides’ die je in een pretpark verwacht. Je moet je bij deze tour voorstellen dat je het ene moment geniet van een ritje in de achtbaan en daarna de grote murals van dit grote buitenmuseum aanschouwt. Van ‘New Yorks finest’ zoals Lee Quiñones die aan de basis stond van de ‘Wild Style’ tot aan de Gypsy with Stallions van Miss Van uit Frankrijk – de street-art liefhebber komt hier geheid aan zijn trekken.
Het Wynwood project in Miami
In Miami heb je de mogelijkheid om street art te bezichtigen vanuit een golfkarretje. Rondrijdend met een gids lijkt deze belevenis misschien wel een beetje op de ervaring (zoals hierboven beschreven) in het pretpark. Druk zal het er zeker zijn – de wijk Wynwood, waar je deze tour kan boeken, is net als de Londense wijk Shoreditch eigenlijk compleet overgenomen door het Street Art-toerisme. De beginjaren van het Wynwood project waren echt volledig gericht op de kunst zelf. Brede straten vol pakhuizen, brouwerijen en fabriekjes met grote lege muuroppervlakken leenden zich bij uitstek voor de grote murals. De oprichter van het Wynwood Walls project had het goed gezien toen hij zich in 2009 voornam dit vergeten stuk Miami via kunst nieuw leven in te blazen. De afgelopen jaren is Wynwood overspoeld door massa’s mensen die door de straten van het openluchtmuseum dwalen. Wees gewaarschuwd: een foto maken van de kunstwerken zonder mensen erop wordt lastig!
Montreal’s walks on the wild side-tour
De Walks on the Wild Side-tour in Montreal concentreert zich vooral op de steegjes en straten van ‘The Plateau’, deze wijk in de Oost-Canadese stad heeft de hoogste concentratie straatkunst. Veel van de minder voor de hand liggende plekken in de stad, de steegjes, deuropeningen en verlaten stadspercelen bijvoorbeeld, verbergen de mooiste schatten. Een street art-tour is zeker de moeite waard, want het werk van getalenteerde straatartiesten als MissMe, Chris Dyer, Stikki Peaches, Futur Lasor Now, 52hz, Stela+ en Philippe Mastrocola is namelijk niet altijd even makkelijk te vinden.
De immense murals van Hawaii
Tot slot Hawaii. Hawaii is waarschijnlijk niet de eerste plek waar je aan denkt als het gaat om een streetart-tour, maar wel ‘the place to be’ voor liefhebbers van deze kunstvorm. Sinds de lancering van het POW! WOW! festival, dat voor het eerst in 2011 in het Kaka’ako District in Honolulu werd gehouden, is de street art tour volgens diverse platformen terecht een ‘must do’. Hawaii telt in totaal 387 muurschilderingen waarvan er zich 347 in Honolulu bevinden. Het is waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende citytrip, maar mocht je die kant op gaan dan is de Hoverboardtour in Honolulu een aanrader. Je zweeft met een select groepje (maximaal 6 deelnemers) op je zelf-balancerende hoverboard langs de immense murals.
Samenvatting en conclusie
Of je nu met een segway langs de graffiti muurschilderingen van de East side Gallery in Berlijn rijdt of met de benenwagen deelneemt aan een street art/food-tour in Antwerpen, het staat vast dat elke stad zijn eigen bijzondere straatkunst cultuur heeft. In Montreal zijn de beste werken graffiti-gedreven en wat meer verstopt. Wenen viert vele artiesten van eigen bodem. De muurschilderingen in Rotterdam, maar ook die van New York en Amsterdam zoeken naar verbinding en het aanbod muurschilderingen in Miami en Honolulu is inmiddels zo uitgebreid dat je er haast wel met een golfkarretje of hoverboard langs moet.
Terugkomend op de vraag of de street art tour uiteindelijk heeft bijgedragen aan het legitimeren en construeren van deze kunstvorm. Het antwoord hierop is ja – vaak wordt er bij het ontwikkelen van straatkunst door een wijk of gemeente gewerkt met een bepaalde thematiek én met een nog uit te zetten tour in gedachten. Soms hebben bewoners uit de buurt inspraak of vindt er een meerdaags street art-festival plaats met een bepaald thema. Het is afhankelijk van de organisatie hoe vrij de kunstenaars zijn in hun uitvoering. Past deze ‘beperking’ dan wel bij het karakter van de buitenkunst, dat zich van oorsprong niet laat definiëren door regels en vaste kaders? In onze optiek is het antwoord daarop; ja en nee.
Inmiddels is street art geïnstitutionaliseerd. Veel kunstenaars zijn begonnen op straat en hebben zich gaandeweg ontpopt tot ware ‘muralisten’. Deze autodidacten, ieder met een zorgvuldig ontwikkelde eigen stijl en werkwijze, zijn vaak begonnen in de klassieke graffitiscene en vervolgens meegegroeid. Zij staan met hun murals aan de basis van deze jonge, in het oog springende kunstvorm, waar tour operators zo gretig op inspringen en waarmee een snel groeiend publiek zich vermaakt.
Meer weten over de street art tours?
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of wil je meer weten over de street art tours? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten. Wij wensen je alvast veel plezier met het ontdekken van de kleurrijke murals, verrassende buitenkunst en 3D-illusies. Vergeet niet je camera mee te nemen voor een mooie #streetartselfie en mist er in dit blog nog een tour die volgens jou zeker vermeld moet worden? Laat het ons dan weten!